El Segrià registra una disminució en el nombre de startups el 2023
Un any més, la Marxa Heroica, organitzada per l’Ajuntament de Fulleda, Boira Experience i Fulleda Turisme Actiu, serà el punt de referència per als amants de les rutes a peu i córrer amb motiu de la celebració d’aquesta trobada esportiva i no competitiva, que es durà a terme el diumenge 3 de març i que comptarà amb tres rutes temàtiques de 9, 17 i 26 quilòmetres cadascuna.
Una anàlisi recent realitzada pel Barcelona & Catalonia Startup Hub d’Acció revela una tendència a la baixa al nombre de startups registrades a la comarca del Segrià, amb una disminució del 7,7% al nombre de startups el 2023. Mentre que el 2022, aquesta comarca albergava 26 startups, la xifra va disminuir a 24 el 2023, malgrat el creixement generalitzat al conjunt de Catalunya.
Aquest fenomen al Segrià es contraposa amb el creixement observat en altres àrees de Catalunya, incloent-hi un augment del 4% a la comunitat autònoma i un 3,7% a la comarca del Barcelonès. La disminució al Segrià subratlla els desafiaments a la diversificació de l’ecosistema emprenedor de Catalunya, on la concentració d’empreses emergents es manté predominantment a l’àrea metropolitana de Barcelona.
En aquest sentit, segons dades recopilades per ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat empresarial del Departament d’Empresa i Treball, Catalunya, especialment Barcelona, segueix millorant el seu posicionament com a territori amb un gran atractiu per a les empreses emergents. De fet, Catalunya va tancar el 2023 amb un rècord històric de startups amb un total del 2102, un 4% més que el 2022 –una xifra que contrasta significativament amb el 7,7% de disminució al Segrià, respecte al mateix període- .
D’altra banda, cal destacar que les empreses emergents catalanes superen per primera vegada els 20.000 treballadors, una quantia que suposa un 8% d’increment respecte del 2022, generant una xifra de negoci de 2.112 milions d’euros, un 14% d’increment (el 48% de les empreses emergents de Catalunya s’han creat en els darrers cinc anys)
La situació del Segrià posa de manifest la necessitat d’implementar i estructurar una col·laboració efectiva entre el sector públic i privat per crear un ecosistema de startups més robust i equitatiu a Catalunya. El desafiament consisteix a estendre el dinamisme emprenedor més enllà de les àrees metropolitanes, assegurant que altres zones no només retinguin el talent emprenedor, sinó que també atreguin noves iniciatives i oportunitats d’inversió.
Link UP, suport real al desenvolupament de startups a la regió Lleida-Pirineus-Osca Est-Ebre
Davant d’aquesta situació, iniciatives del sector privat com Link Up estan prenent mesures i posant en marxa projectes per revertir aquesta situació. Aquesta iniciativa s’enfoca a connectar i recolzar emprenedors, empreses innovadores i inversors a la regió, treballant per construir una comunitat de startups i empreses d’alt valor en àrees menys representades. Amb serveis com LoCowork, un espai de coworking a Lleida i esdeveniments com el Link Up Fest, una iniciativa que busca fomentar la innovació i l’intraemprenedoria a tota la regió.
En paraules de Jordi Bernat, impulsor del projecte Link Up de suport a startups, empreses innovadores i amb noves línies de negoci, l’emprenedoria i l’emprenedoria “la combinació de polítiques públiques específiques i el suport del sector privat s’ha demostrat molt efectiva en territoris que no tenen la mateixa tracció ni el teixit emprenedor de les grans capitals. Unir esforços contribueix significativament al desenvolupament econòmic i la diversificació de l’ecosistema emprenedor d’aquestes regions”.
Les startups, motors estratègics per al desenvolupament econòmic
Les startups contribueixen de manera significativa a la creació de valor, riquesa i prosperitat en un territori, així com a la retenció de talent. Aquestes empreses emergents solen estar enfocades a la innovació, l’ús de noves tecnologies o la creació de models de negoci disruptius. Això condueix a la generació de llocs de treball d’alta qualificació, cosa que és crucial per a la retenció de talent local. A més, sovint les startups atrauen inversió, tant local com externa, una circumstància que pot ajudar significativament a estimular l’economia regional.
D’altra banda, fer una aposta clara i decidida de suport i impuls a les empreses emergents pot tenir un efecte dòmino en l’economia local, millorant la competitivitat i la productivitat en diversos sectors. A més, en expandir-se i prosperar, les startups poden transformar-se en grans empreses, contribuint així al creixement econòmic i la creació de riquesa a la regió.