Biogap, un futur sostenible per al sector agrícola i ramader de les Garrigues

29/12/2022

L’actual conjuntura social, econòmica i mediambiental exigeix al conjunt de la societat la realització d’un important esforç per implementar nous models energètics i productius, més sostenibles i respectuosos amb el medi natural i els seus recursos.

El sector primari no és aliè a aquesta realitat. Per això, la ramaderia treballa en aquesta transformació amb l’objectiu de fer més sostenibles les explotacions. La substitució de les fonts d’energia convencionals per renovables i la implementació de les millors tècniques disponibles per tal de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, són algunes de les actuacions que s’estan portant a terme.

D’acord amb aquesta nova realitat energètica i mediambiental, des de GAP una cooperativa agrària formada per 160 ramaders i ramaderes de les Garrigues, estem impulsant BIOGAP. A través d’aquest projecte, volem transformar la nostra planta de tractament de dejeccions ramaderes en un centre d’aprofitament de matèria orgànica per a la producció de fertilitzants i combustibles renovables.

Aquest projecte, compta amb diferents parts, essent la producció de Biogàs, la principal. Biogap aposta per incrementar la capacitat de digestió anaeròbica del tractament de dejeccions ramaderes i altres residus orgànics passant de les 100.000 tones anuals fins a les 400.000. El gas produït serà depurat mitjançant un procés d’upgrading obtenint biometà. D’aquesta manera, passarem de consumircombustibles fòssils a injectar biometà a la xarxa, contribuint així a la descarbonització i participant en la producció d’energies alternatives per substituir el gas natural.

Donat que les plantes de tractament tenen un elevat consum energètic, Biogap inclou la creació d’un parc fotovoltaica per cobrir les seves necessitats energètiques i exportar energia renovable a tercers.

D’altra banda, Biogap contribuirà a la valorització de Combustibles Derivats de Residus orgànics i biomassa local mitjançant un sistema de gasificació i d’aprofitament tèrmic Una aposta, que permetrà valoritzar energèticament 45.000 tn d’un producte que acabaria soterrat en un abocador, donant compliment a la Llei de residus i sols contaminats per a una economia circular.

En el decurs del procés productiu es generaran, com en moltes indústries, gasos de CO2, culpables en gran part de l’escalfament global; per això, s’implementarà la tecnologia necessària per a la captació de les emissions de C02 produïdes a la planta..

Aquest projecte, impulsat per GAP Cooperativa, contribuirà a la creació de llocs de treball especialitzats en una comarca molt afectada per la despoblació i la pèrdua d’activitat econòmica. Actualment, el projecte del GAP aporta 26 llocs de treball directe, i es preveu incrementar-los fins als 35 i més de 500 indirectes i induïts. El nou projecte tindrà un cost aproximat de 72 milions d’euros.

Biogap és una mostra més de l’esforç dels ramaders i ramaderes de les Garrigues, compromesos amb la generació de riquesa per al territori, d’una manera responsable i sostenible.

El projecte Biogap ens ajudarà a que la nostra activitat, la producció d’aliments de qualitat d’una manera sostenible i adaptada a les exigències de la societat, segueixi endavant molts anys.