El 15 de setembre arriba a Fulleda la fira “més heroica”

13/09/2019
Un any més, i ja van sis, Fulleda retrocedirà per unes hores en el temps per celebrar una nova edició de la Fira Heroica, la festa de l’Agustina d’Aragó. Una jornada molt especial que canviarà la fisonomia d’aquest petit poble garriguenc i permetrà gaudir als seus veïns i visitants d’un dia ple d’activitats, a més d’un atractiu mercat de productes locals i artesans de proximitat.

El 15 de setembre els carrers de Fullleda tornaran a acollir una particular i divertida interpretació de la “Guerra del Francès” amb motiu de la celebració de la Fira Heroica, dedicada a la figura de l’Agustina d’Aragó, l’heroïna catalana en aquesta guerra i originària de Fulleda.

En el decurs de la jornada, un esbojarrat regiment de les tropes napoleòniques tractarà de fer-se amb el poble on trobaran la ferotge resistència de l’aguerrit grup de trabucaires del grup Ball d’en Serrallonga de Sant Quintí de Mediona, que amb la col·laboració estratègica de l’Agustina tractaran de posar fre i als embats del “Regiment de la Festa” en aquesta recreació de la “Llegenda de l’Agustina d’Aragó”, que també comptarà amb la participació de Lo Sacaire del Llobregat.

Els assistents a la fira, que començarà a les 09.00 hores amb el tradicional esmorzar de verema (preu 5 € ), podran gaudir durant tota la jornada amb un gran ventall de propostes lúdiques, la recreació d’un campament napoleònic i del mercat de proximitat instal·lat a la plaça del poble i els carrers adjacents, on trobaran un gran número de paradetes, amb especial protagonisme per als productes locals i artesans procedents, majoritàriament, de la comarca de les Garrigues; una clara mostra de la voluntat de l’Ajuntament de Fulleda per potenciar l’economia de la comarca i donar visibilitat als petits productors de la zona.

Cap al migdia, es lliurarà el “Porró de Fulleda”, un petit gest per part del poble de Fulleda per reconèixer la tasca i trajectòria de diferents persones i entitats.

A la Fira Heroica, que també comptarà amb una exhibició de bufadors de vidre, les activitats no s’aturaran en cap moment; per la tarda, a més d’una nova recreació de la llegenda de l’Agustina, arribarà el torn per la celebració de diferents jocs tradicionals al carrer, especialment adreçats als més petits, taller de garapinyades, berenar de pa torrat amb oli i xocolata (preu del tiquet 1€). La fira acabarà al voltant de les 20.00 hores amb una desfilada festiva fins al monument de l’Agustina d’Aragó, situat a l’entrada del poble.

Aquesta Fira, organitzada per l’Ajuntament de Fulleda, es suma a tot un seguit d’accions i iniciatives impulsades per l’Ajuntament i diferents entitats de Fulleda, amb l’objectiu de dinamitzar la població i donar a conèixer a tot arreu el potencial turístic de Fulleda i el seu entorn; reivindicant alhora la catalanitat d’Agustina Raimunda Maria Saragossa Domènech (Agustina d’Aragó), filla de Pere Joan Saragossa Labastida i  Raimunda Domènech Gassull, originaris de Fulleda i on van contraure matrimoni al 1772.